Bron: managementsupport.nl – Proactief functioneren | Auteur: Peter Vos
‘De big 5’ leiden tot bepaald, consistent gedrag in verschillende situaties gedurende een langere periode. Bijvoorbeeld: introvert – extravert en volgzaam – autonoom. Je persoonlijkheid bepaalt dus je gedrag. Hoe zet je jezelf beter in voor een proactieve werkhouding.
Introvert – extravert
Een proactieve secretaresse reageert zowel extravert als introvert op zaken. Extraversie is nodig om op personen af te stappen, om kennis en informatie uit te wisselen en zaken gedaan te krijgen. Ze kan beïnvloeden en overtuigen. Ze is allesbehalve de zwijgzame secretaresse.
Aan de andere kant is een proactieve secretaresse geen flapuit; zij weet heel goed waarom ze iets vraagt. Ze neemt zaken van anderen aan, luistert goed en vindt het niet vervelend om achter de schermen te werken. Houd je introverte- en extraverte kant dus in balans.
Volgzaam – autonoom
Een proactieve secretaresse is meer autonoom terwijl de reactieve secretaresse meer volgzaam is. De proactieve secretaresse heeft autonomie nodig om zelfstandig, vooruitdenkend, soms creatief aan de slag te gaan. Met enig risico wordt een beslissing genomen en kom je in actie.
Bij problemen kan je niet altijd terugvallen op anderen of bestaande routines. Je volgt eigen ideeën en afwegingen. Toch kan de proactieve secretaresse zich ook dienstverlenend opstellen. Probeer daarom aan je zelfstandige kant en zelfverzekerdheid te werken. Natuurlijk is dit niet zo even gedaan, maar wel iets om in stappen aan te werken. Bedenk waar je allemaal al goed in bent en doe deze taken zoveel mogelijk alleen.
Volgzaamheid komt altijd voor een deel terug in je werk, toch is autonomie een handige skill voor een proactieve houding. Daarnaast geeft het een professionele indruk.
Verantwoordelijk
Proactieve secretaresses voelen zich persoonlijk verantwoordelijk voor hun gedrag en de resultaten die ze boeken. Zij weten dat ze invloed uitoefenen door zelf in actie te komen en initiatieven te nemen. Ze laten, precies zoals de definitie van proactiviteit aangeeft, zich niet tegenhouden door hun omgeving.
Het is gemakkelijk om aan jezelf te twijfelen en anderen daarom om hun mening te vragen, maar weet ook in jezelf te geloven. Als je al 100 keer notulen hebt geschreven, kun je zeker zijn van je nieuwe notulen. Dan hoeft je collega ze echt niet na te lezen. Stuur ze gelijk op naar degenen die bij de vergadering waren!
Positief zelfbeeld
Proactieve secretaresses hebben een positief en accuraat zelfbeeld. Veel zelfkennis en een realistisch vertrouwen in zichzelf. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen handelen. Ze reflecteren en leren, zo groeien en ontwikkelen ze zich voortdurend.
Ook dit is een eigenschap die je kan leren. Zo kun je een moment voor jezelf nemen om een lijst te maken wat je allemaal af hebt gekregen deze dag/week. Je zult zien dat je veel meer doet dan je denkt. Schrijf ook eens een lijst met je kwaliteiten en wees trots op jezelf, want dat verdien je!
Tips: vragen om over na te denken
- Moet je proactiever werken terwijl je het gevoel hebt dat dit niet in je zit? Onderzoek dan of een loopbaanadvies mogelijk is. Je presteert én voelt je beter als je doet waar je goed in bent.
- Op welke gebieden schrijf je succes toe aan aanleg en wijt je falen aan het ontbreken van aanleg? Op welke gebieden geloof je in toeval? Wanneer wijt je iets aan de omstandigheden? Door realistisch na te denken krijg je een beter beeld over jouw doen en kunnen.
- Kijk naar dagelijkse zaken. Hoe komt het dat vandaag bijvoorbeeld het eten mislukt, je chagrijnig bent, een klacht binnenkomt? Maar ook: hoe komt het dat je kind je een knuffel geeft, je partner met bloemen thuiskomt, een collega op tijd zijn stukken aanlevert?
- Hoe klopt je zelfbeeld met het beeld dat anderen van je hebben? Vraag anderen om feedback. Wat zijn je kwaliteiten, waarin onderschat je jezelf, wat kun je minder goed? Anderen zien je soms een stuk positiever/realistischer dan dat je jezelf ziet. Het is het zeker waard om te vragen wat je collega van jouw werkhouding vindt.
Complimenteer je collega’s
Schrijf een maand lang elke dag op wat je hebt gedaan, waar je van genoot, waar je trots op bent. Je zult merken dat je positiever gaat denken over jezelf.
Help ook collega’s met het ontwikkelen van een positief en accuraat zelfbeeld. Geef feedback die de inzet benadrukt. Zeg liever ‘Het is je goed gelukt om daar een duidelijke tekst van te maken’ dan ‘Dat is een duidelijke tekst’.
Bron: Proactief functioneren | Auteur: Peter Vos